12 Kasım 2014 Çarşamba

TAŞ BOYAMA İLE TAŞKÖY YAPIMI

Selam
Bu sene bizimkiler; yazlıktayken,  deniz taşlarından nihale fikri kafamda oluşmuştu. Bende onlardan şöyle azıcık küçük boy yassı deniz taşı istemiştim. Fekat bizimkiler vur deyince öldürür. :)  o kadar çok deniz taşı getirmişler ki; bi denizdeki kayaları toplayamamışlar o eksik kalmış :)))))
Yani şimdilerde ben, bu deniz taşlarını nasıl değerlendiririm diye düşünüp dururken; facebook'ta gördüğüm bu çalışmadan etkilendim vee ortaya bu güzellik çıktı.



İnsanlar o kadar marifetli ki neler neler çiziyorlar o taşlara.....Ama ben resim konusunda kendimi çok yetenekli bulmuyorum. Bundan önce birkaç denemem de tamamen fiyasko ile sonuçlanınca, taş boyama konusunda cesaretimi  kaybettim.



Ama bu taş evleri boyamak pek kolay..Yassı orta boy taşları beyaza, güneşi sarıya,ağaçları yeşile  boyadım. Üzerlerini vernikledim. Asetat kalemi ile pencere çizdim. Bu arada bu asetat kalemi ile desen çizmek çok basitmiş. Geniş yüzeyleri boyamalı, deseni asetat kalemi ile halletmeli....


Kullandığım boyalar Burada , şimdiye kadar bulabildiğim en süper yapıştırıcı da Burada


 
Daha sonra derinliği olan bu çerçeveye, taş köyümü Pattex yapıştırıcı ile yapıştırdım. Sonuç bence çok güzel oldu...

Ama daha büyük bir çerçeve bulabilseydim eğer sonuç daha da güzel olabilirdi...:( Çünkü bir sürü kırmızı damlı ev çerçeveye sığamadı. Güneşin ışınları dışarıda kaldı. Denizin dibinde ki kayalıklar (Kayalıkların altı deniz...ben öyle hayal ettim :))) çerçeveye  sığışamadı...

Neyse bir sonra ki Taş köy için daha büyük boy çerçeve arayışlarıma şimdiden başladım. O köy Bodrum temalı olacak...
 mavi çatılı, mavi pencereli ve mavi kapılı.... masmavi bir köy....

                                                                                  Sevgiler


5 Kasım 2014 Çarşamba

BEREKETİN ADI- AŞURE TARİFİ


AŞURE NASIL YAPILIR

Selam
Kuran-ı Kerim'de kıymet verilen 4 aydan biri olan Muharrem ayı dolayısıyla, en az 7 malzemeli ve 7 kapıya dağıtılması gereken aşureyi pişirmemek olmazdı. Bu yüzden  bugün sizlere hafta sonu yaptığım aşurenin  tarifini vermek istiyorum.


AŞURE



 *1 su bardağı nohut
*1 su bardağı kuru fasulye
*1 su bardağı pirinç
*Yarım kilo yarma
*250 gr.fındık
*250 gr.sarı üzüm
*250 gr.dövülmüş ceviz
*400 gr.incir
*400 gr.kayısı
*1 adet portakal
*1 su bardağı süt
*5 su bardağı toz şeker
*1 tane nar
*Çekilmiş antep fıstığı
*Yarım fincan gül suyu
*Yaklaşık 1,5 litre kaynamış su

Bir gece önceden nohudu, kuru fasulyeyi ve yarmayı iyice yıkayalım ve ayrı ayrı tencerelerde üzerlerini 4 parmak geçecek kadar ılık suyla ıslatıp kapaklarını kapatalım.Sabaha kadar beklesinler.Sabah ıslattığımız sularını süzelim.İyice yıkayalım. Tekrar üzerlerini 4 parmak geçecek kadar su koyalım ve pişirmeye başlayalım. Yaklaşık 30 dakika pişirdikten sonra ocaklarımızı kapatalım.Bu arada pirinçleri iyice yıkayalım. 15 dakika haşlayalım.

AŞURE KURU MEYVALAR


 Nohut, kuru fasulye,pirinç ve yarmalar pişerken kayısı ve inciri 4 parçaya bölelim. Yıkadıktan sonra şişmeleri için su dolu kaselere ayrı ayrı ıslatalım. Bekletelim.

AŞURE

  İyice pişen kuru fasulyemizi, pirinçlerimizi, nohudumuzu (nohutların kabuklarını soyup koydum.Zaten bir taraftan bastırınca öbür taraftan kabukları ayrılıveriyor) ve yarmamızı kalan suları ile birlikte  büyük aşure tenceremize boşaltalım.


AŞURE YAPIMI

Bu arada kayısımızı,sarı üzümlerimizi ve incirlerimizi üzerine 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip yaklaşık 10 dakika  pişirelim. Piştikten sonra aşure tenceremizin içine kayısı ve üzümleri suyu ile incirleri kepçe yardımı ile alarak koyalım. Çünkü incirin suyu ile koyarsak incirin kara suyundan dolayı aşuremiz kararabilir.. DİKKAT!

AŞUREMALZEMELERİ



Yıkanmış bir portakalın kabuklarını soyalım. Kabuklarını küçük küçük doğrayalım. Biraz su ile birlikte 10 dakika pişirelim. Piştikten sonra portakal kabuklarımızı da suyu ile birlikte  aşure tenceremize ekleyelim.


AŞURE YAPIMI

1 su bardağı sütü, 2 su bardağı sıcak su ile başka bir kapta karıştıralım ve tenceremize ekleyelim. Sütü birdenbire eklerseniz kesilebilir.DİKKAT !

AŞURE

Fındıkların yarısını buzdolabı poşetinin içine koyalım,  ağzını kapatarak 4-5 kez tokmakla vurarak ikiye ayrılmasını sağlayalım.Un ufak yapmayalım. Aşure tenceremize ekleyelim.

AŞURE

Ardından şekerimizi ve  yaklaşık 1,5 litre kaynamış suyu tenceremize ekleyelim. Bir tutam tuzumuzu da tenceremize ekledikten sonra 10 dakika kadar ezmeden karıştırarak kaynatalım. Ocağımızın altını kapattıktan sonra yarım fincan gül suyumuzu ekleyelim. Son bir kez daha karıştırdıktan sonra artık aşuremiz hazır :)
                                                                                    Afiyet olsun 


AŞURE NASIL YAPILIR





23 Ekim 2014 Perşembe

BAYRAM İÇİN ŞEKERPARE TARİFİ

BAYRAM TATLISI ŞEKERPARE FISTIKLI

MALZEMELER
*250 gr. tereyağ
*2 yumurta
*1 çay bardağı şeker
*1 su bardağından 2 parmak az irmik
*1 tane kabartma tozu
*1 tane vanilya
*3,5 su bardağı un

ŞEKERPARE NASIL YAPILIR
ŞERBETİ
*4 su bardağı şeker
*5 su bardağı su ile şerbetini hazırlayalım.

Şekerparelerin şerbetini önceden hazırlayalım.Soğumaya bırakalım.
Çünkü şerbetin soğuk,şekerparelerin sıcak olması gerekir.

ŞEKERPARE NASIL YAPILIR
YAPILIŞI
Tereyağımızı, 2 tane yumurtalarımızı,1 çay bardağı şekerimizi,1 su bardağından az irmiğimizi,kabartma tozumuzu, vanilyamızı hamur yoğurma kabımıza koyalım.3,5 su bardağı unumuzu eleyerek kabımıza ekleyelim. Yumuşak bir hamur yapalım. İyice yoğurduktan sonra hamurumuzdan  ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım. Yuvarlak yapalım. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize koyup üzerine fıstıklarımızı batıralım.


ŞEKERPARE NASIL YAPILIR
                             180 C'de 15 dakika pişirelim.

BAYRAM TATLISI
Şekerparelerimin bir sırasının üzerine yumurta sarısı sürdüm...Parlak parlak oldu. 
Afiyet olsun

                                                                                                                    Sevgilerimle

9 Ekim 2014 Perşembe

FELLAH KÖFTESİ NAM-I DİĞER SARIMSAKLI KÖFTE



FELLAH KÖFTESİ

Selam....Geçmiş kurban bayramınızı kutlayarak başlamak istiyorum. Yeterince kavurma yedik herhalde...Artıkkkk vücut sağlığımız için baklagillere dönme vaktidir diye ben bugün sizlere; 
 sevenlerin tekrar tekrar yemek istediği, ama sevmeyenlerinde "midemi ağrıtıyor" sızlanmaları ile burun kıvırdıkları ,bence enfes bir lezzet olan; sarımsaklı köftenin namı-ı diğer fellah köftesinin tarifini vereceğim.


Benim ailemin  mübadil olduğundan daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Fellah köftesini genelde Çukurovalılar bilir. Annanemlerde mübadeleden sonra, birkaç yere göç edip en sonunda Adana'ya yerleşmişler. Bu nedenle o yöreye ait yemekleri gayet iyi bilir ve yaparlar.

Bizim yemek kültürümüz ortaya karışık türden yani...
Balkanların  bürekleri de pişer, Çukurova'nın yemekleri de.....
Hadi başlayalım......

FELLAH KÖFTESİ


MALZEMELER
2 su bardağı köftelik bulgur
4 tatlı kaşığı silme tuz
6 su bardağı su
5 yemek kaşığı un
10 diş sarımsak


SOS İÇİN
7,5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 tatlı kaşığı pul biber
1 demet maydanoz


SARIMSAKLI KÖFTE TARİFİ



YAPILIŞI

Bulguru geniş bir kaba alalım. İki tatlı kaşığı tuzu koyalım. Karıştıralım.1su bardağı suyu ara ara serperek 10 dakika yoğuralım.Unu ilave edelim. 2/3su bardağı suyu ekleyerek 10 dakika daha yoğuralım.Üzerinin kurumaması için nemli bez 
örtelim.5 dakika dinlendirelim.Su ile avucumuzu ıslatalım.Fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlayalım.Ortalarını çukurlaştıralım. Delikli süzgece koyalım.

Kalan suyu ve tuzu tencereye koyalım. Su kaynamaya başlayınca üzerine delikli süzgecimizi yerleştirip uygun bir kapakla üzerini kapatalım. Kaynayan suyun buharı ile köftelerimizi 20-25 dakika pişirelim. 


Sarımsakları soyup havanda ezelim. Sıvı yağımızı bir tavaya alıp, ısıtalım. Ardından sarımsağı, salçayı, pul biberi yağın içine ekleyelim.1-2 dakika karıştırıp ocağımızı kapatalım.

Köfteleri haşladığımız suya sarımsaklı sosumuzu ekleyelim, karıştıralım. Delikli süzgeçte bulunan köftelerimizi tencereye ekleyip 5 dakika kaynatalım.


Tenceredeki suyu ile birlikte borcama alalım. Üzerine bir demet ince kıyılmış maydanoz ekleyelim. Sarımsaklı köftelerimiz yenmeye hazır.....Afiyet olsun



FELLAH KÖFTESİ NASIL YAPILIR

                                                                                      Sevgilerimle

30 Eylül 2014 Salı

PRATİK SEBZELİ BiFTEK

Herkese Selam 
Nasılsınız? Okul işleri düzene girdi mi? Bayram temizlikleri ne durumda? Benim biraz olsun işlerim rayına girdi. Okul, dershane düzene girdi sayılır, temizlik beni benden aldı ama sona ermek üzere....bu arada, evde çalışan kadınlar işiniz çokk zor hem de ücretsiz...... Çalışan kadınların işi daha da zor fakat programlı olmak zorunda oldukları için iş,ev ve çocuklar daha düzenli....

ACİL FİKİR ÇAĞRISI  yazımda paylaştığım konu ile ilgili olarak psikiyatri doktorumuzla görüştüm.Kızımın ilacı kullanmasını istemediğimi, onu ikna etmek için yardımcı olmasını istedim. İkiletmeden tamam kullanmasın o zaman; onun yerine omega 3  kullansın dedi :) böylelikle beni günlerdir sıkıntıya sokan durumu ortadan kaldırmış oldum.
Demek ki neymiş; anne-babanın çok bilinçli olması, bıkmadan usanmadan sorgulaması gerekiyormuş....

Bende durumlar böyle işte.....

Bugün sizlere; benim her başım sıkıştığında yaptığım sebzeli biftek tarifini vereceğim.

SEBZELİ ET YEMEĞİ
Malzemeler
*6 adet biftek (Ben dövdürmüyorum. Kalın kalın daha çok hoşumuza gidiyor. Suyu içinde kalıyor.Yapacağınız kişi sayısına göre biftek sayısını arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.)
*2 adet orta boy havuç
*2 adet orta boy patates
*İstediğiniz kadar bezelye
*5-6 adet arpacık soğan
*1 yemek kaşığı salça
*4 su bardağı su
*3 yemek kaşığı zeytinyağ
*Yeteri kadar tuz

SEBZELİ ET YEMEĞİ

YAPILIŞI
Biftekleri tavamıza koyup arkalı önlü hafifçe kızartıyoruz.
Bu arada havuçları,patatesleri yıkayıp soyarak küp küp doğruyoruz. Geç haşlandığından dolayı; ilk önce havuçlarımızı 4 su bardağı su ile haşlamaya başlayalım.5 dk.kadar haşlandıktan sonra küp küp doğradığımız patateslerimizi ve bezelyelerimizi ekleyelim 5.dk.kadar hepsini birlikte haşlayalım.

SEBZELİ ET YEMEĞİ

Daha sonra tenceremize 3 yemek kaşığı zeytinyağımızı koyup, 1 yemek kaşığı salçamızı ve arpacık soğanlarımızı  ekleyip soteliyoruz. Ardından bifteklerimizi, haşlanmış sebzelerimizi ekleyip, şöyle bir karıştıralım. Haşlama suyunu ve tuzumuzu tenceremize ekleyelim.15 dakika kadar kısık ateşte pişirelim.
Afiyet olsun.
  

SEBZELİ ET YEMEĞİYEMEK TARİFİ
                                                                                                                          Sevgilerimle



22 Eylül 2014 Pazartesi

DENİZ TAŞLARINDAN NİHALE


 Hepinize güzel bir pazartesi gününden merhaba...
Bu hafta pazartesi sendromu falan yok...Çünkü ben izinliyim.Bu nedenle de çok mutluyum :) 
Tabii hafta sonu boş durmadım uzun zamandır aklımda olan deniz taşlarından nihaleyi yaptım...
Malzemeleri sadece keçe, taş, yapıştırıcı ve vernikten ibaret...Hemen de bitiverdi...

NİHALE DIY

İlk önce 20 cm çapında bir kaseyi alıyoruz.Keçenin üzerine koyup kalemle çizip kesiyoruz. Daha sonra hemen hemen aynı boyda olan yatay deniz taşlarını  Pattex'in metal-cam-plastik  yapıştırıcısı ile keçenin üzerine dıştan başlayarak yapıştırıyoruz. Bu arada yapıştırıcı gayet güzel... Keçemizin üzerini  tamamen taşla kapladığımızda üzerine ağırlık koyarak 12 saat kurumasını bekliyoruz. Daha sonra üzerini sprey parlak vernikle 2 kat vernikliyoruz. İşte bu kadar....

Yalnızzz taşları verniklerseniz eğer; üzerine sıcak birşey koymamaya özen gösterin. Yoksa vernik eriyip yapışıyor....:) Tecrübeyle sabittir. :)
Ama verniklemezseniz de , iyice kuruyan taşların renkleri belli olmuyor.....:(
O kadar zevkli bir çalışma oldu ki evdeki herşeye taş yapıştırasım var...  


HANDMADE

 Nasıl güzel olmuş mu?


                                                                                                                                 Sevgilerimle

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...